Flexibele software op basis van metadata

Metadata is data die de eigenlijke data beschrijft. Bijvoorbeeld een create table opdracht of een klasse definitie.

Tegenwoordig maakt de meeste software wel gebruik van metadata, bijvoorbeeld in ORM, maar op een manier die niet flexibel is: als de metadata verandert moet er veel code worden aangepast. MetaClass is gespecialiseerd in software die zich zo veel mogelijk vanzelf aanpast aan wijzigingen in de metadata. Bijvoorbeeld middels een EAV model of een abstracte user interface.

De grotere flexibiliteit kan nodig zijn bij:

  • een grote verscheidenheid aan gegevens (bijvoorbeeld technische productgegevens),
  • als er veel variaties in de toepassing(en) nodig zijn om die toe te snijden op de wensen van verschillende klanten, brandings of concepten,
  • als de eisen (requirements) die aan de applicatie worden gesteld snel veranderen, bijvoorbeeld bij een Agile werkwijze op een voor de ontwikkelaars nieuw toepassingsdomein of bij een organisatie of toepassingsdomein dat een turbulente ontwikkeling doormaakt
Zoals meestal heeft ook hier flexibiliteit een prijs: De software is complexer en meer abstract van karakter. Dat kost meer tijd en vergt een hoog opleidingsnivo. Bovendien is er een investering in tooling nodig waardoor de aanvankelijke investering bij de bouw van een applicatie een stuk hoger is.

MetaClass ontwikkelt al meer dan 20 jaar dit soort software. Die ervaring kan veel schelen als u voor het eerst dergelijke software ontwikkelt. Lees meer over de technieken of neem contact op voor meer informatie.