Software onderhoud en renovatie

Wist u dat maar 48 % van de software ontwikkelprojecten sucesvol is? Met de rest zijn ernstige problemen, 4 % faalt volledig . "De meest gehoorde klacht is dat de toepassing niet aan de verwachtingen voldoet". Een probleem is dat de eisen veranderen nog voor de ontwikkeling is afgerond (bron).

MetaClass ziet veranderende eisen niet als een probleem. MetaClass maakt er gebruik van. Als je een bestaand systeem hebt kunnen de gebruikers je meestal precies vertellen wat er mis mee is. Bij nieuwe applicaties komen wij daarom heel snel, soms al tijdens het offertetraject, met een werkend prototype. Dan komen de wensen snel boven tafel. En passen wij het de applicatie snel aan.

De techniek waarmee wij dit doen werkt natuurlijk niet voor bestaande software. Toch doet MetaClass ook onderhoud. Want onze werkwijze werkt wel. De ideëen voor verbeteringen liggen immers voor het oprapen. En de bestaande code bevat veel kennis. Door die met elkaar te combineren krijg je wat de gebruikers nodig hebben.

Vervolgens wegen wij steeds weer af: aanpassen of renoveren. Bij aanpassen ben je nu iets sneller klaar, maar blijft de applicatie inflexibel. Bij renoveren vervang je een onderdeel. Dat kost even wat meer tijd, want je moet het bestaande onderdeel helemaal doorgonden en helemaal herbouwen. Maar dat kan dan wel met een betere techniek.

Onze techniek is flexibel genoeg om naadloos met bestaande software te integreren. Daarna kun je het nieuwe onderdeel veel sneller aanpassen. Zodat daarna aan meer wensen kan worden voldaan, ook als die nog niet bekend waren.

Uiteindelijk is deze werkwijze voor bestaande applicaties duurder dan complete herbouw. Maar je kunt wel de meest urgente problemen het eerst oplossen. En je ontwikkelt wat de gebruikers nodig hebben, in plaats van wat een analist in een ivoren toren heeft bedacht.

Werkenderwijs wordt bovendien de software ontwikkelorganisatie verbeterd. Door een veranderkundige achtergrond heeft MetaClass oog voor menselijke en organisatorische aspecten. Door de combinatie met geavanceerde techniek kan MetaClass software ontwikkelorganisaties effectief helpen om te innoveren. Daarbij wordt uitgegaan van de bestaande praktijk en de eisen en wensen die daar spelen.  Zonder grootse plannen maar met een participatieve, communicatieve en faciliterende benadering.

De jarenlange ervaring van MetaClass met Agile ontwikkeling en prototyping leert dat de voordelen wel degelijk realiseerbaar zijn. Wilt u meer weten, of wilt u gewoon eens praten om te kijken of MetaClass iets voor u kan betekenen? Neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek.