Tutorial Api Platform

In 2004 bracht MetaClass de eerste versie uit van het framework phpPeanuts. Het was de derde generatie en was gericht op programmeurs. Het bevat een "abstracte user interface" voor snelle ontwikkeling en flexibiliteit.

Voor MetaClass zelf heeft dat goed gewerkt, we konden er webgebaseerde applicaties mee ontwikkelen tegen een vaste prijs zonder alles van te voren tot in detail vast te leggen. Als open source framework was het minder succesvol. Waarschijnlijk kwam dat met name door een steile leercurve.

Inmiddels is de wereld van de webgebaseerde applicaties flink veranderd. Zelf het wiel uitvinden is uit. Applicaties en frameworks moeten al weer enige tijd ontwerppatronen volgen. De laatste paar jaar splits
men de applicaties bovendien op in een "api" die op de server draait en een javascript applicatie die in de browser draait.

Sinds enkele jaren is er een open souce framework beschikbaar dat net als phpPeanuts met meta data
werkt, een abstracte user interface bevat, maar wel met een afzonderlijke api: API Platform. Voor wie de abstracte user interface niet flexibel genoeg is en wie geen zin heeft in een steile leercurve bevat het bovendien een applicatie generator.

Om de volwassenheid van deze techniek te testen en te succes te bevorderen heeft MetaClass een tutorial ontwikkeld. Daarin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je met API Platform en de React.js applicatie generator een simpele applicatie bouwt. Maar niet te simpel: de diverse problemen die spelen bij de ontwikkeling van de meeste applicaties zitten er wel in en worden opgelost met eenvoudige maar wel herbuikbare componenten.

Als bonus gaat de tutorial vergezeld van een uitgebreide versie van de applicatie generator
waarin de betrokken oplossingen en componenten al zijn verwerkt.

De Tutorial Api Platform op Github bevat alle benodigde instructies (engelstalig).

Reacties

Er zijn geen reacties
Reageer
Loading form, please wait